Vi har haft två dagar med intensiv träning, fyllda med både fysiska och mentala utmaningar som har varit till stor nytta för alla deltagare. Deltagare från Pajala – Arctic Aikido Club, Sollefteå – Sollefteå Aikidoklubb och Umeå – Björkstadens Aikidoklubb kom tillsammans för att dela sina erfarenheter, tekniker och insikter. Under ledning av Karl Torell (4 dan) och Chris Lejarp (3 dan) fick vi möjlighet att förbättra utvalda tekniker. Dessa gemensamma träningar stärker banden mellan klubbarna och skapade en inspirerande atmosfär där vi alla kunde växa och lära oss av varandra. Missade du lägret? Du får en ny chans nästa år. Tills dess kan du komma på våra ordinarie träningar: Tisdagar och torsdagar 19:30-21:00 samt lördagar 09:00-11:00. Vi kommer även delta på andra läger som du hittar här.
Umeålägret!
I helgen får vi besök av Arctic Aikidoklubb (Pajala) och Sollefteå Aikidoklubb. Karls Torell, 4 dan och vår egen Chris Lejarp, 3 dan kommer hålla totalt 8 träningspass, inklusive 1 barnpass på 2 dagar. Läs mer här.
Arctic Aikidoklubb
Sollefteå Aikidoklubb
Björkstadens Aikidoklubb
Extraträning onsdag
Vi har öppen matta (mix 5) för aikido på onsdag 13 november, kl 20:00-21:00. Ta med en träningspartner och fila lite extra på teknikerna!
Grundprinciper i Aikido: Låg Tyngdpunkt och centrering
Under torsdagsträningen la vi stor fokus på balansbrytning och vikten av att sänka sitt centrum (arbeta med låg tyngdpunkt), när vi utför teknikerna. Detta är avgörande för effektivitet och stabilitet i vår aikido.
Dessa utgör några av våra grundprinciper. Genom att förstå och tillämpa dessa blir det enklare att utföra alla tekniker.
Att gå på hälarna med raka ben försvårar teknikutförandet och underminerar hela aikidokonceptet. Aikido handlar om att flöda med motståndarens energi snarare än att motsätta sig den. För att klassas som aikido måste vi hålla fast vid grundprinciperna. Det innebär att vi kontinuerligt utvärderar och förbättrar vårt utförande. Vad innebär då dessa grundprinciper? Några av de mest fundamentala principerna omfattar hanmi, centrering, kokyo, avstånd och balans. Balansbrytning och egen balans spelar en central roll. Även om det finns fler grundprinciper, var torsdagens träningspass inriktat på dessa. Det möjliggjorde en djupare förståelse för deras praktiska betydelse.
Vem var Saito Sensei? Aikidohistoria
Om du har tränat ett tag har du nog hört talas om Saito sensei eller Saito shihan. Men vem var han och varför är han viktig för aikido?
Stanley Pranin, som grundade Aikido Journal, betraktas som en viktig historiker inom aikido. Stan Pranin letade upp gamla elever till O’sensei. Efter många övertalningsförsök lyckades han intervjua många av dem. Många av intervjuerna publicerades i Aiki News, Aikido Journal och i böckerna Aikido Pioneers – Prewar Era och Aikido Pioneers Postwar Era. Dessa intervjuer gav nytt ljus åt aikidons historia och avslöjade tidigare okända aspekter.
2015 publicerade Stan Pranin ”Remebering Morihiro Saito Sensei.
Del 1 kan du läsa här.
Inblick i Aikidons Grundare: Morihei Ueshiba Dokumentär från 1961
En japansk dokumentär från 1961 ger oss en glimt av aikidons grundare. Morihei Ueshiba var 78 år gammal när den spelades in.[1], [2]. Denna historiska inspelning är producerad av ANVideo. Den fångar O’Sensei i hans dagliga liv och träning. Det ger en inblick i den grundarens värld [3].
Höjdpunkter från dokumentären:
- Scener från Ueshibas liv i både Iwama och Tokyo
- Demonstrationer av avancerade Aikido-tekniker
- Interaktioner med hans fru Hatsu och son Kisshomaru
Denna dokumentär är intressant för aikido-utövare och martial arts-entusiaster. Den visar Morihei Ueshiba på höjden av sin andliga och tekniska utveckling [4]. Den erbjuder en möjlighet att se grundaren ”in action” och förstå hur hans aikido hade utvecklats över tiden [5].
För den som vill fördjupa sig i Morihei Ueshibas liv och filosofi är denna dokumentär från 1961 en bra start. Den ger en viss förståelse för aikidons ursprung och utveckling.