Björksatdens Aikidoklubbs logotyp. Den består av tre stycken kanji, AI, KI, DO och sedan tre rader med följande text.Överest från vänster till höger är 3 stycken japanska kanji-tecken. AI, KI, DO. Under kanjin står det med stora svarta bokstäver: Björk, stadens, aikido. Logotypen är svart på vit bakgrund och kvadratisk i formen.
Nybörjare

Alla är välkomna att prova på aikido hos oss! Det behövs inga förkunskaper i kampsport och träningen sker utifrån var och ens unika förutsättningar. Vi tränar i judo/karate-dräkt (gi), men mjuka kläder med långa ärmar och ben fungerar också bra i början. Vi tränar barfota och inga smycken är tillåtna på grund av skaderisk. Av samma skäl ska man hålla tå och fingernaglar kortklippta. Av hänsyn till andra är det viktigt att se till att träningskläder/gi alltid är hela och rena. Man ska också tvätta fötterna innan man kliver på mattan. Använd tofflor eller sandaler i träningslokalen.


I början lära vi oss reigi eller etikett som vi följer. Aikido är en japansk budo och av respekt för den japanska traditionen så följer vi gamla etikettregler vilket innbär dels en hel del ömsesidiga bugningar och dels sempai/kohai system där de som har tränat längre (sempai) har ett stort ansvar att ta hand om de som inte har kommit lika långt på resan (kohai).  Vi lägger stor vikt på grundtekniker inom Takemusu aikido, men allt eftersom kunskapsnivån ökar blir träningen mer intensiv och varierad. Hur hårt man vill träna beror på en själv och ens träningspartner. Det står var och en fritt att själv välja den träning som känns bäst och därför passar aikido för alla, både ung och gammal. Dock är det viktigt att alla följer senseis anvisningar noggrant.


Inga tävlingar


Aikido är tävlingsfritt. Det är själva träningen och den personliga utvecklingen som är det viktiga. Inom aikido förekommer försvar mot många former av attacker. Vi tränar försvar mot obeväpnad attack och kniv, men även med svärd och stav. Inom Takemusu aikido tränar vi efter ett pedagogiskt system, utvecklat av Saito sensei. Grundaren ansåg att lika delar träning av Tai Jutsu, Bokken  och Jo  var viktigt för att förstå aikido; detta kallas för riai.


"There are no contests in the Art of Peace. A true warrior is invincible because he or she contests with nothing. Defeat means to defeat the mind of contention that we harbor within."


- Morihei Ueshiba


Graderingar


När man tränat ungefär en termin är det dags för den första graderingen. Gradering innebär att man visar att man behärskar de första teknikerna någorlunda bra. En gradering går inte ut på att man skall kunna allting perfekt, det är mer ett sätt att kontrollera att man går framåt i träningen. Man graderar tillsammans med sina träningskompisar. Hur ofta man graderar avgörs av hur mycket man tränar.


När man klarat sin första gradering har man 6:e kyu. Man börjar på 6:e och arbetar sig upp till 1:a kyu. Hela denna tid har man vitt bälte. Kyu-graderna är benämningen på de grader som föregår svart bälte. När man uppnått 3:e kyu bär man en s.k. hakama (svart eller mörkblå vid byxkjol). Den vita träningsdräkten är egentligen gammaldags japanska underkläder eller pyjamas som man alltid bar någonting över, till exempel en hakama.


Det finns olika regler över hela världen om när man börjar bära hakama inom aikido. I Sverige får man den vid 3:e kyu, men vanligast är att man får den samtidigt som svart bälte.


Träningsläger


Inom aikido är det vanligt att man deltar vid olika träningsläger runt om i landet, och vi försöker även ordna helgläger på hemmaplan ett par gånger per år. Vi uppmuntrar starkt att delta på Fredrik Snell Senseis läger och Ulf Evenås Shihans läger. När man behärskar grunderna, rekommenderas alla att åka på träningsläger. Det finns även möjlighet att delta vid längre träningsläger, som s.k. uchi-deshi: Hos Ulf Evenås, Shihan i Göteborg. Uchi-deshi träningen ställer dock högre krav på deltagaren i form av dedikation och träningsvilja än vanliga träningsläger.


"Day after day train your heart out, refining your technique: Use the One to strike the Many! That is the discipline of the Warrior."


- Morihei Ueshiba


"The purpose of training is to tighten up the slack, toughen the body, and polish the spirit."

-Morihei Ueshiba

Kontakt: info@bjorkstadensaikido.se                                        Copyright © All Rights Reserved